søg
Pate de campagne fra “Camillos fornemmelse for sommer“. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 30.12.2023

Paté de campagne

Du kan komplicere ting – du kan også bare keep it simple! Det kommer der ofte ­meget godt ud af, blandt andet denne helt vidunderlige og helt enkle franske landpate. Jeg har oprindeligt fået opskriften af Michael Museth fra Folkets Madhus, han har vist lært at lave den i Frankrig engang i fortiden – det fortaber sig lidt, det gør smagen af den her paté de campagne til gengæld ikke! Jeg har pudset på og puslet med opskriften – og bagt den masser af gange.

Patéen var på menukortet hver sommer, da vi drev Camillos Sommerkøkken i Nordjylland – hvis den ikke var, eller den en uheldig dag var udsolgt, så var der prompte klager og hørlig stønnen fra stamgæsterne.

Spis patéen med syltede rødløg, syltede grøntsager, en grøn mayo og et godt brød dertil. Til frokost eller til natmad med en flok venner. Man må godt åbne et glas sennep dertil, men ikke før du har smagt patéen – og stille reflekteret over, hvordan og hvorfor enkelheden så ofte går sin diskrete sejrsgang.

Paté de campagne

Opskrift fra kogebogen “Camillos fornemmelse for sommer“.

1 PATÉ
Gris, nakke, 1 kg
Lever, kylling eller kalv, 125 g
Kartofler, 100 g
Løg, 100 g
Salt, 20 g
Peber, 5 g
Bacon, tynde skiver, ca. 60 g

Kog kartoflerne. Lad dem køle af. Skold leveren med kogende vand. Skær grisen i stykker, der passer til din kødhakker. Skær løg i lige så passende stykker.

Find din kødhakker frem, og hak gris, lever, kartofler og løg sammen. Bland det godt og grundigt med salt og peber.

Beklæd en aflang brødform (cirka 30 cm, 3 ltr) med bagepapir. Del farsen jævnt ud i brødformen. Dæk patéen godt til med baconskiverne, så patéen ikke bliver tør, når den bager.

Bag 2 timer ved 150 grader varmluft.

Lad patéen dampe af på køkkenbordet – og derefter hvile i allerhelst 8-10 timer i køleskab, før du begynder at skære af den.

Spis med nybagt eller ristet brød, fx Italian Farmhouse Bread (link) eller med Camillos rugbrød (link) – og med masser af syltede rødløg og syltede grøntsager.

Tip: Supplér gerne grisenakke med andre dele fra grisen. Skulle du tilfældigvis stå med lidt kanin- eller andelever, er det også skønt i patéen.

Opskriften kommer fra vores kogebog “Camillos fornemmelse for sommer“ (Lower East Press, 2022). Se mere om bogen på dette link.