søg

historien bag

Camillo & Marietta

20200830_CamilloTversted_FotoMaltheIvarsson_780x580
Camillo & Marietta. Foto Malthe Ivarsson

Historien byder på mange legendariske par. ­Kæreste- eller ægtepar, der skaber noget sammen. Bonnie og Clyde, Charles og Ray, Michelle og Barack, Margrethe og Henrik, Keld og Hilda, Gilbert og George, Margit og Erik, Johnny og June, Christo og Jeanne-Claude, John og Yoko – og så er der Helle og Jørgen, måske i den bredere offentlighed bedre kendt som Marietta & Camillo.

Et umage par, der mødtes over arbejde, hurtigt flettede fingre efter endt job og udvekslede lyserøde blomster, gerbera for at være præcis. 

Marietta er et elsket barn, forkælet som den midterste i en søsterflok på tre, oven i hatten begunstiget med det smukke mellemnavn ­Marietta. Jørgen er det yngste barn i en søskendeflok, også på tre. Han stjal navnet Camillo fra sin trinde bedstefar. Tiden var ikke til at give Jørgen et smukt mellemnavn. Han mener selv, at han har haft det hårdt som det yngste barn i flokken, det er der ikke så mange andre, der mener.

Helle og Jørgen formede i 2008 designfirmaet Lower East. De var på rejse til New York City i november det år, også på den dag, hvor Obama vandt det amerikanske præsidentvalg for første gang. Helle og Jørgen blev i et langt, opstemt øjeblik enige om at slå de arbejdsmæssige pjalter sammen. Når en sort mand kunne blive præsident i USA, kunne et kærestepar også skabe et succesfuldt firma sammen, var deres bondesnu, jyske ræsonnement. De festede hele natten sammen med glade amerikanere i bydelen Lower East Side. Firmanavnet lå nu lige til højrebenet. 

Helle er uddannet designer fra Designskolen Kolding og stiftede sit eget firma umiddelbart derefter – Jørgen, der har uddannet sig selv, som fotograf, som projektmager og som grafisk designer, startede sit designfirma tilbage i de tidlige 90’ere.

Da de mødte hinanden, opstod der, udover kærlighed og sød musik, en nysgerrighed, en lyst til at se rundt om hjørner, for at se om græsset var grønnere der, om der gemte sig nye muligheder, andre byer og sjove projekter. De levede, at en plus en kan være mere end to. 

Som designere arbejder de kreativt og med stor indlevelse med visuelle identiteter, bøger, web­sites og meget mere, for en række søde og spændende kunder, fra kunst og kultur over start-up og arkitekter til organisationer, der ­hjælper dem, der har brug for en hånd.

Jørgen har altid lavet mad, tidligt stod han med grydeskeen i hånden. Som et selverklæret fodboldtalent, der skulle passe sin træning, skulle han have noget mad inden. Senere kokkererede han for at imponere kvinder, og derefter for at give sine børn noget mad. 

CamillosKitchenCamillo-photoby-Malthe-Ivarsson330x440
Camillo. Foto Malthe Ivarsson
camilloskitchen-photoby-Malthe-Ivarsson330x440
Marietta. Foto Malthe Ivarsson

I 2010 så “Camillos Køkken” første gang aftenens lys. Der blev dækket op i parrets daværende lejlighed på Vesterbro, København, til en dinner med fem retter og tyve gæster. Det blev herefter til mange, mange flere pop-up dinners rundt omkring. Arbejdet med kogebogen “Mad, der får folk til at tale sammen” gik langsomt i gang. Parret flyttede i mellemtiden til Berlin, her drev de designfirmaet, samtidig med at Camillo-køkkenet voksede mellem hænderne på dem. Dels på grund af de utallige middage, de arrangerede i deres ‘lab’ i anden baggård i Kreuzberg, og at kogebogen i 2017 endelig udkom og blev en succes. Siden har de skrevet, designet, illustreret og udgivet kogebøgerne “Spis & Strik“ i 2020 og “Camillos fornemmelse for sommer“ i 2022.

Camillo og Marietta elsker at skabe rum og op­levelser – og at være værter. I 2019 tog de et par skridt mere i den retning og åbnede “Camillos Sommerkøkken” på en nedlagt folkeskole i Tversted, den drev de med stor glæde og succes i fire sæsoner frem til og med 2022.

For tiden afvikles og planlægges pop-up middage i København og Berlin, der arbejdes på næste kogebog i enhver ledig stund – og jagten på et sted at åbne sommerrestaurant i 2024 er gået ind.

camandmar780x580
Marietta & Camillo. Foto Juliana Toro