søg
Torsk, skalotte, spidskål, tomat & ærtemole. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 09.05.2024

Torsk, tomat & ærtemole

Dette er en skøn sommerret til få eller mange, til familie eller venner. Du kommer på en solrig tur rundt i sommerlandet med frisk fisk, sprød spidskål, små ­tomater, krydder­urter og en ærtemole, der er et vidunderligt tilbehør til ­fisken.

Der er ikke så mange torsk i farvandene omkring os, men en gang imellem må du gå godt tage dine waders på og fange en torsk, stikke hovedet forbi en fiskerbåd på stranden ­eller traske hen til fiskehandleren, der har skønne, friske fisk udstillet i montren. Hvis du ikke finder torsk, kan du se efter kuller, lyssej, mørksej eller kulmule.

Opskrift fra kogebogen “Camillos fornemmelse for sommer“.

Torsk, skalotte, spidskål, tomat & ærtemole

4 PERSONER
Torsk, 600 g (ca. 150 g til hver)
Rugmel, 1-2 spsk
Smør, 2 spsk
Rapsolie (eller vindruekerne), 2 spsk
Flagesalt
Peber, friskkværnet

Skalotteløg, 3 store, ca. 250-300 g
Spidskål, ½, ca. 350-400 g
Extra jomfruolivenolie, 2 spsk
Smør, 1 spsk
Salt, 1 tsk
Peber, friskkværnet

Tomater, 20 små
Extra jomfruolivenolie, 1 spsk
Balsamico (hvid eller rød), 1 spsk
Flagesalt
Peber, friskkværnet

GRØN OLIE
Extra jomfruolivenolie, ½ dl
Mynte/persille/koriander, 2-3 spsk
Flagesalt, et nip

ÆRTEMOLE
Ærter, friske eller frosne, 200 g
Brødkrummer, 2 spsk
Limesaft, fra en lime
Rødløg, 2 små, ca. 150 g
Koriander, en håndfuld
Mynte, en håndfuld
Chili, 1 rød
Extra jomfruolivenolie, ca. 1 dl
Flagesalt, 1 tsk
Cremefraiche, 1-2 spsk (kan tilføjes)

Start med tomaterne. Skyl dem, og læg dem i et ildfast fad. Vend dem med olivenolie, balsamico, salt og peber. Bag dem i en 90 grader varm ovn i en time.

Lav imens ærtemolen: Sæt brødkrummer ‘i blød’ i limesaften i 10-15 minutter. Bælg ærterne, hvis du har fundet friske. Bruger du frosne ærter, så hæld kogende vand over, og lad dem stå 3-4 minutter. Lad dem dryppe af i en sigte.

Hak rødløgene groft. Skyl koriander og mynte. Brug gerne stilkene på koriander, men kun bladene på mynten.

Blend ærter, brødkrummer, limesaft, rødløg, koriander, mynte og flagesalt sammen. Snit chilien fint, og blend den i til sidst sammen med olivenolien. Smag til – måske mere salt eller mere limesaft. Hvis ærtemolen er for tyk, kan du tilsætte et par spsk vand. Du kan også røre 1-2 spsk cremefraiche i til sidst. Stil ærtemolen køligt, og lad smagen samle sig.

Skyl krydderurterne til den grønne olie, tør dem godt, og hak dem fint. Rør dem sammen med extra jomfruolivenolie og salt. Lad olien stå og trække.

Snit skalotteløg og spidskål. Steg løgene på en stor pande i olie og smør ved middel varme i 15-20 minutter. Tilsæt spidskål, og lad det stege med i yderligere 5-10 minutter.

Skær torsken i 4 lige store stykker. Drys med lidt rugmel, salt og peber.

Varm rapsolien op på en pande. Steg torskestykkerne på den side, hvor skindet har siddet, efter et minut tilsætter du smør og skruer ned på middel varme. Steg videre 3-4 minutter, hæld gerne noget af smørret/olien over fisken, mens den steger. Vend fisken, og steg videre i 1 minut. Tag panden af varmen, og lad torsken hvile i et par minutter, før du serverer.

Anret i 4 dybe tallerkener; læg en bund af spidskål og skalotteløg, læg fisken ovenpå. Dryp med din grønne olie, og læg de bagte tomater på tallerkenerne til sidst – stil ærtemolen på bordet i en skål.

Tip: Ærtemolen kan du sagtens lave en stor portion af, den er god til utrolig mange ting hele sommeren igennem.

PS: Lige nu har vi et rigtig godt sommertilbud på kogebøgerne fra Camillos Køkken – læs mere her

IMG_8070-sommer780x580px-2xkogebog