søg
Torsk, ristet brød & aioli. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 28.12.2023

Torsk, grillet brød & aioli

Grillet brød, aioli med rigeligt hvidløg og ovnbagt, delikat torsk! What’s not to like? Det er simpelthen en fantastisk forret og frokostret – og helt vidunderligt til en sen aftensmad. Torsk er mildt og saftigt, fast i kødet og falder fra hinanden i de fineste flager. Bag torsken i ovnen, endelig ikke for varmt og endelig ikke for længe. Lad den lige hvile et par minutter efter du har taget den ud af ovnen, så får du et fint og blødt stykke torsk.

torsk, grillet brød & aioli

Opskrift fra kogebogen “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“.

Fennikel, 1 stk
Babyspinat, feldsalat eller anden frisk salat, 2 store håndfulde
Citronsaft, fra ½ citron
Extra jomfruolivenolie, ca. 2 spsk

Lyst brød, 4 skiver (fx foccacia)
Citronskiver

Aioli
Æggeblommer, 2 stk
Dijonsennep, 1 tsk
Vindrue-, raps- eller solsikkeolie, ca. 2½ dl
Hvidløg, 2-3 fed
Citronsaft, fra ½ citron
Æble- eller hvidvinseddike, 1 spsk
Flagesalt
Friskkværnet peber

Lav først aioli: Brug friske økologiske eller pasteuriserede æggeblommer. Det er vigtigt at alle ingredienserne til aiolien har rumtemperatur, ellers kan du få problemer med at den skiller. Pisk æggeblommer, sennep og salt godt sammen i en skål. Tilsæt en smule olie og pisk godt sammen. Tilsæt herefter olien lidt ad gangen, mens du pisker. Jo mere olie, du tilsætter, jo tykkere bliver aiolien. Når den har en god tyk konsistens, pisker du til sidst citron­saft og eddike i. Hak hvidløgene meget fint og tilsæt dem. Smag til med salt og friskkværnet peber – måske skal der lidt mere sennep, citronsaft eller eddike i. Lad aiolien hvile i køleskabet en halv times tid, så hvidløgssmagen breder sig godt ud.

Grill brødet på grillpande eller steg skiverne på en pande med en klat smør. Brødet skal have noget farve og noget smag, for at give modspil til den milde fisk og aiolien.

Rens fennikel, riv den fint på mandolinjern eller rivejern – eller skær den så tyndt du kan med en skarp kniv. Vend den revne fennikel med lidt citronsaft og god olivenolie. Vask og tør salaten, bland også den med en smule citronsaft og lidt olivenolie.

Forvarm ovnen til 160 grader varmluft. Skær torsken i 4 lige store stykker, læg dem i et ildfast fad eller i en bradepande på et stykke bagepapir. Læg en lille klat smør på hvert stykke fisk, et par dryp citronsaft, lidt citronskal, drys med salt og peber. Bag fisken i ovnen i 7-8 minutter.

Anret på 4 frokosttallerkner – smør et tyndt lag aioli på det grillede brød, læg fisken ovenpå. Læg salat, fennikel og en god klat aioli på tallerknen. Server med en skive citron, og også gerne en koldt glas hvidvin.

Tip: Det er højst sandsynligt en rigelig stor portion aioli – sæt resten på køl og brug den i de følgende dage til gode, syndige formål.

Opskriften er fra vores kogebog “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“. Læs mere om bogen her – hvis du er mere nysgerrig kan du bestille bogen, vi sender den gladeligt afsted til dig.