søg
Svampe, aubergine & polenta. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 07.04.2024

Svampe, aubergine & polenta

En lækker ret med skønne svampe, auberginer og godt med krydderier – med italienernes elskede polenta og sprød grønkål. En fusion af gode sager fra flere verdener. Inviter gerne gæster til at komme forbi, måske tager de en flaske sval rødvin eller et par gode øl med.

Opskriften er fra vores kogebog “Camillos fornemmelse for sommer“. der udkom i 2022.

svampe, aubergine & polenta

4 PERSONER
Blandede svampe, gerne store, 350-400 g
Aubergine, 300-400 g
Løg, 2 stk, ca. 300 g
Rød chili, 1 stk
Hvidløg, 5-6 fed
Korianderfrø, 2 tsk, hel (eller stødt)
Spidskommen, 2 tsk, hel (eller stødt)
Paprika, 1 tsk
Tomatpuré, 1 spsk
Extra jomfruolivenolie, 2 dl
Hvidvin, 1½ dl

POLENTA
Polenta (majsgryn), 175 g
Grøntsagsfond, bouillon eller vand, ca. 8 dl
Smør, 50 g
Salt, 1 tsk
Peber, friskkværnet
Parmesan, friskrevet, 4-5 spsk
Extra jomfruolivenolie, 2-3 spsk

GRØNKÅLSCHIPS
Grønkål, 100 g
Extra jomfruolivenolie, 3 spsk
Flagesalt, ½ tsk
Peber, friskkværnet

Skyl forsigtigt svampene, brug dem hele. Skyl auberginer, og skær dem i cirka 3 cm tykke skiver. Pil løgene, og skær dem i tynde ringe, snit hvidløg og chili fint.

Stød korianderfrø og spidskommen i morter, og rør det godt sammen med paprika, tomatpuré, olivenolie og hvidvin i en skål.

Tænd ovnen på 160 grader varmluft.

Fordel løg, hvidløg og chili i bunden af et ildfast fad. Læg svampe (med bunden opad) og aubergineskiverne ovenpå. Hæld olieblandingen henover, fordel den godt. Steg i 45 minutter i ovnen, med et låg eller et stykke bagepapir pakket godt over. Vend svampe og auberginer – og steg videre 20-30 minutter uden låg.

Imens fadet er i ovnen, forbereder du grønkål og laver polenta. Vask grønkål, og pluk bladene fra stilkene, og del dem i grove stykker. Slyng eller tør grønkålen. Vend kålen med olivenolie, salt og peber i en skål – brug gerne fingrene. Fordel grønkål på en bageplade, beklædt med bagepapir.

Rør eller pisk polenta/majsgryn og fond godt sammen i en gryde, varm op ved svag varme sammen med smør, salt og peber. Rør/pisk ofte i gryden, det tager cirka 20-25 minutter, før polentaen er færdig. Tilsæt parmesan – og smag til med salt og peber. Og med et generøst strejf af din bedste olivenolie.

Tag fadet med svampe og auberginerne ud af ovnen, og dæk det til med et låg eller bagepapir.

Skru ovnen op på 180 grader varmluft. Sæt grønkålene i ovnen i 7-8 minutter, til kålen er helt sprød, hold godt øje med, at kålen ikke bliver for mørk.

Anret i 4 dybe tallerkener; den bløde polenta først – så svampe og auberginer – sørg endelig for at få den utroligt lækre løg-krydderi-blanding med – og til sidst de sprøde grønkål. Server rygende varm.