søg
Porrer, krummer & mozzarella. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 30.12.2023

Porrer, krummer & mozzarella

Når man nu, som jeg, virkelig elsker at spise porrer, så er der et sted i hjernen, der hele tiden leder efter nye måder at tilberede og anrette den fine, lange, grønne og hvide grøntsag på.

Her har jeg komponeret en let, lækker og sommerlig ret med den skønne milde smag fra porrer, en silkeblød mozzarella, noget crunchy fra brødkrummer og valnødder og noget spicy fra chili. Retten spises bedst lun eller kold, som frokostret eller som en forret.

Porrer, krummer & mozzarella

Opskrift fra kogebogen “Camillos fornemmelse for sommer“.

4 PERSONER
Porrer, 3 stk
Citronskal, af en citron
Grøntsagsbouillon, 2½ dl
Smør, 2 spsk
Extra jomfruolivenolie, 2 spsk
Salt
Peber, friskkværnet

SPICY BRØDKRUMMER
Brød, 1 skive godt, daggammelt brød
Valnødder, 1 spsk
Chiliflager, tørrede, 1 tsk
Flagesalt, ½ tsk

Mozzarella, ca. 125 g pr person (alternativt buratta)

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Skær bund og det øverste mørkegrønne af porrerne, halver dem på langs – og vask porrerne grundigt under rindende vand. Skær dem i 8-9 cm lange stykker, og fordel dem i et ildfast fad. Drys med salt, kværn peber over, og riv citronskal henover. Hæld grøntsagsbouillon over porrerne, fordel halvdelen af smørret over porrerne i små klatter – dæk fadet med låg eller bagepapir – og stil det i den varme ovn i 20 minutter, vend forsigtigt porrerne en gang cirka halvvejs.

Bryd eller riv brødet i små stykker, hak valnødderne fint (eller giv begge en tur i blenderen) – steg brød og valnødder sammen med chiliflager og salt på en tør pande. Ryst panden af og til, og lad det få noget farve.

Tag porrerne ud af ovnen, hæld evt. lidt af væden fra, fordel olivenolien og resten af smørret over porrerne. Stil fadet tilbage i ovnen i yderligere 7-8 minutter uden låg eller bagepapir. Hold øje med, at porrerne ikke tager for meget farve.

Hæld vandet fra mozzarellaen, og lad den dryppe af i en sigte.

Tag porrerne ud af ovnen. Lad dem ‘dampe af’ i 10-15 minutters tid på køkken­bordet – retten smager allerbedst lun eller kold.

Arranger på 4 tallerkener; først porrerne på midten af tallerkenen, drys lidt af brødkrummeblandingen over, læg mozzarella ovenpå, og drys med glad hånd mere af brødkrummeblandingen over – slut af med et godt skvæt af din allerbedste jomfruolivenolie. Du kan også med held arrangere det hele på et smukt fad, og stille det midt på bordet til glæde for den sultende flok.

Tip: Hvis du finder burrata på din shoppingtur, så prøv gerne at bruge det i stedet for mozzarella.

Opskriften stammer fra vores kogebog “Camillos fornemmelse for sommer“ (Lower East Press, 2022) – hvis du er nysgerrig på den bog, så læs mere her.

porrer-web-2-px780
Porrer, krummer & mozzarella fra “Camillos fornemmelse for sommer“. Foto Malthe Ivarsson