søg
Gnocchi, parma & salvie, opskrift fra “Mad, der får folk til at tale sammen“. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 30.09.2023

Gnocchi, parma & salvie

Opskrift fra “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“.

Livet har ikke været det samme, efter at denne ret åbenbarede sig i Camillos Køkken en lørdag eftermiddag – en helt aldeles vidunderlig og enkel ret. Her får de lidt bastante gnocchi modspil fra sprød skinke og markant salvie. Lige så snart du har erfaret, hvordan man egentlig udtaler det der gnocchi, så får du lyst til at lave denne ret mindst en gang om ugen.

Det er ikke svært at lave dine egne gnocchi, og når du mestrer at give dem den rette ‘rille’, så bliver du meget stolt af dig selv. Hvis du har for travlt, må du på jagt på gode madmarkeder eller velassorterede supermarkeder for at finde frisklavet gnocchi.

GNOCCHI, PARMA & SALVIE
4 personer
Kartofler, 500 g
Hvedemel, 100 g
Æg, 1 stk
Extra jomfruolivenolie, 1 spsk
Parmesan, friskrevet, 2 spsk
Flagesalt, 2 tsk

Parmaskinke, 12 skiver, ca. 200 g
Salvie, ½ bdt
Smør, ca. 75 g
Groft salt, 2 spsk
Extra jomfruolivenolie, 1 spsk
Friskkværnet peber

Vask kartoflerne og kog dem møre med skrællen på. Hæld vandet fra og damp kartoflerne godt tørre. Pil kartofler og mos dem godt og grundigt igennem med en gaffel (hvis du har en kartoffelpresser, er det her den kommer til sin fulde ret) i en stor skål. Pisk ægget og tilsæt det sammen med hvedemel, olie, parmesan og salt, og ælt det godt igennem med fingrene til en smidig dej.

Drys lidt hvedemel på køkkenbordet og rul dejen til fingertykke pølser. Skær i cirka 1½ cm brede skiver, italienerne giver dem nu et lille tryk med en gaffel, så der kommer riller i gnocchierne. Lad dem hvile i et kvarters tid på et rent og tørt viskestykke, så er de klar til kogning.

Varm ovnen op til 180 grader varmluft, bred parmaskinken ud på bagepapir på en bageplade, steg skiverne i ovnen, til de er sprøde. Det tager cirka 8-10 minutter.

Sæt en gryde over med vand. Når vandet koger smider du godt med salt i vandet. Kog gnocchierne, indtil de stiger op til overfladen, det tager 4-5 minutter. Fisk dem forsigtigt op med en hulske, læg dem i et dørslag – og lad dem dryppe godt af.

Mens gnocchien koger, piller du de hele salvieblade af stænglerne, smelter smørret på en pande og steger bladene forsigtigt i 3-4 minutter. Smørret må gerne blive gyldent.

Vend forsigtigt de kogte gnocchi rundt på panden, og varm dem kort igennem. Anret i 4 dybe tallerkner, husk at få alt smørret med, læg de sprøde skinkeskiver over. Riv lidt parmesan og friskkværnet peber over – server straks.

TIP
Den rillede overflade på gnocchierne hjælper til med at ‘optage’ saucen. Og det er jo i alles interesse… Du kan også spise dine gnocchi med en lækker gorgonzola-sauce, en masse friske krydderurter og smør eller med en tomatpesto. Og kommer du til en italiensk restaurant, og de har en gnocchi-ret på kortet, du bare må have – så prøv at udtale det i denne retning; ‘njokki’.

gnocchi2-605x826
Gnocchi in the making. Foto Malthe Ivarsson
gnocchi3-605x826
Gnocchi in the making. Foto Malthe Ivarsson