søg
Fra “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 05.10.2023

Brød med rosiner, nødder & kerner

Et af mine yndlingsbrød! Ved enhver given lejlighed bager jeg det, pusler om det og prøver variationer af. Det er et brød med masser af gode sager i, helt vidunderligt bare med koldt smør på, lige så vidunderligt til oste og med hjemmelavet syltetøj – og meget velegnet som madbrød. Efter et par dage, må du godt få lov til at riste brødet, enten i brødrister eller på en pande, det bringer nye, skønne nuancer til smagen. Brødet er også meget velegnet som en gave – og som et ‘omsorgsbrød’, når en i familien eller en af dine venner trænger til lidt opmuntring.

ET STORT BRØD
Hvedemel, 400 g
Speltmel, 100 g
Durummel, 100 g
Salt, 2 tsk

Rosiner eller abrikoser (eller en blanding), i alt 100 g
Solsikkekerner eller græskarkerner (eller en blanding), i alt 50 g
Hasselnødder, mandler eller valnødder (eller en blanding), i alt 50 g

Hørfrø, 25 g

Gær, 10 g
Vand, lunkent, ½ ltr
Smør, 25 g
Honning, 2 spsk
Mælk til at pensle brødet med

Smelt smørret i en lille gryde, rør honningen sammen med det smeltede smør. Vend hvedemel, speltmel, durummel og salt sammen i en stor skål. Hak rosiner/abrikoser og nødder groft – og bland det sammen med kerner og hørfrø i melblandingen.

Hæld 4 dl koldt vand og 1 dl kogende vand i en stor skål, rør gæren ud heri. Rør det smeltede smør og honning i skålen og tilsæt melblandingen. Ælt dejen godt igennem i skålen eller på køkkenbordet – og stil den med et klæde over til hævning et køligt sted natten over.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Hæld dejen i en smurt bageform, pres det let sammen og lad det efterhæve 30 minutter. Prik gerne et par gange ned i dejen med en strikkepind for at skabe luftpassager i brødet. Pensl brødet med lidt mælk. Bag brødet i den varme ovn i 45-50 minutter. Vend det ud af formen og lad det køle af og hvile på en bagerist mindst et kvarters tid, før du kaster dig over det.

TIP
Hvis du er en utålmodig type eller blot er meget sulten, kan du bruge 25 g gær i stedet for 10 g, og så nøjes med at lade dejen hæve 2-3 timer et lunt sted. Du kan erstatte speltmel med grahamsmel eller med groft hvedemel.

Opskrift fra kogebogen “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“.