søg
Frittorta – fra “Camillos fornemmelse for sommer“. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 27.11.2023

Frittorta

Har haft lidt udfordringer med at ‘kategorisere’ og navngive denne skønne sag – det er ikke en pie eller tærte, måske nærmere en æggekage, den er også ret tæt på en italiensk frittata, men den er der normalt ikke mel i. Serverede den til en frokost i Camillos Sommerkøkken, spurgte henkastet ud i rummet, om nogen kunne hjælpe med et navn – næste dag dukkede en sød gæst fra frokosten op med en krøllet seddel i hånden med navnet frittorta på. Efter en søvnløs nat havde kvinden, der ofte rejste i Italien, udviklet den fine navne-kombination af frittata og torta. Grazie! Sagde jeg, ganske højt, den var lige i skabet. Frittorta er klar til at blive serveret! Det er en dejlig ret, til frokost eller aften, gerne serveret med en frisk salat – og den er også perfekt som en velkomstsnack sammen med en drink eller et køligt glas vin.

Frittorta

Opskrift fra kogebogen “Camillos fornemmelse for sommer“, 2022.

Smør en rund springform (cirka 26 cm), beklæd med bagepapir.

Skyl grøntsagerne. Del blomkål i små buketter, nip bønnerne, skær porren i tynde skiver. Sæt en gryde over med vand, når vandet koger lægger du grønt­sagerne i gryden sammen med to tsk groft salt. Kog grøntsagerne i 2-3 minutter, tag dem op med en hulske.

Skær løgene i skiver, og steg dem på en pande, indtil de begynder at få farve. Snit hvidløgene og chili fint. Skyl salvie og rosmarin, og hak dem groft – hak også hasselnødderne groft. Tilsæt hvidløg, chili, hasselnødder og krydderurter til panden, og lad det stege med i 5 minutter.

Tænd ovnen på 160 grader varmluft.

Pisk æggene sammen, rør hvedemel, majsmel, bagepulver og salt grundigt sammen med æggene. Riv parmesanen, og rør det i æggemassen sammen med friskværnet peber. Vend blomkål, bønner, porrer og løg-blandingen sammen med æggemassen.

Hæld det hele i springformen, drys lidt flagesalt over – og bag i 45 minutter.

Tip: Du kan sagtens variere brugen af grøntsager, mere af det ene og mindre af det andet, eller erstatte blomkål med broccoli – jeg er meget glad for kombinationen af frisk salvie og rosmarin, men prøv dig også gerne frem med persille eller oregano. Du kan også blande parmesan med pecorino eller anden fast ost.