søg
Fransk løgsuppe fra “Mad, der får folk til at tale sammen“. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 09.01.2024

Fransk løgsuppe

Hvorfor ikke lave en gratineret fransk løgsuppe, til dig og dem, du holder af. Løgsuppen varmer krop og sjæl, smager vidunderligt, er billig at lave, jo mere tid og kærlighed du giver suppen, jo bedre smager den…. Opskriften her er fra vores kogebog “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“.

Den franske løgsuppe er en vidunderlig klassiker. Jeg stødte på suppen første gang, da jeg som ganske ung mand var på dannelsesrejse til Paris. Dristede mig ind på en bistro tæt ved Sacré Coeur. Den brandvarme suppe blev serveret i en fin, brun ildfast skål med en brødskive ovenpå, den endnu varmere, gratinerede ost helt på toppen. Fra da af var jeg solgt til løgsuppe og ­franske bistroer.

Suppen er ikke helt nem at spise, osten hænger ved og slipper ikke bare. Det gør smagen af løg­suppe heller ikke, den er så god! Her er den i den modne mands udgave, der returnerer igen og igen til mit spisebord.

Fransk løgsuppe

6-8 personer (forret)
4 personer (hovedret)

Løg, gerne en blanding af de gule zittauerløg og skalotteløg, ca. 1½ kg
Smør, 2 spsk
Extra jomfruolivenolie, 2 spsk
Balsamico, 3 spsk
Hvidvin, 2 dl
Laurbærblade, 4-5 stk
Timian, 4-5 kviste
Kalve-, kylling- eller grøntsagsfond, 2 ltr
Flutes, 2 skiver per portion (eller andet lyst brød)
Gruyereost (alt. emmentaler), 150 g
Salt, 1 spsk
Friskkværnet peber

Pil løg og skær dem i tynde skiver. Varm smør og olie op ved middelvarme i en tykbundet gryde. Når smørret er smeltet, tilsætter du løg og steger dem (stadig ved middelvarme) til de er bløde og let brunede. Steg i cirka 30 minut­ter, jo mere tålmodig du er, jo mere smag får du ud af løgene. Skru lidt op for varmen, tilsæt salt, kværn godt med peber over – hæld balsamico ved og lad det koge ind.

Hæld hvidvinen ved og lad det koge næsten ind, skrab de gode, brune sager fra bunden af gryden fri med vinen. Tilsæt laurbærblade, timiankvist og fond. Bring kort suppen i kog, skru ned og lad den derefter simre i en halv til en hel time.

Rist flutesskiverne kort i ovnen ved 180 grader varmluft, tag dem ud og sæt derefter ovnen til grill og varm op til 240-250 grader.

Riv osten. Tag laurbærblade og timiankviste op af suppen, smag den til med salt og peber. Hæld suppen op i suppeskåle (en til hver) der tåler ovnvarme. Læg 2 skiver flutes ovenpå hver, drys generøst med osten, stil skålene i den varme, varme ovn – hold et vågent øje på sagerne! Suppen er klar, når osten er gylden, boblende og lækker. Server straks – og pas på ikke at brænde fingre, børn og tunger!

Tip: Det er i en ret som denne, at den hjemmelavede grøntsags-, kylling- eller kalvefond, du har i fryseren, kommer fuldstændig til sin ret.

IMG_8092books-web780x

Opskriften stammer fra vores kogebog “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“. Læs mere om bogen her.