søg
Caponata fra “Mad, der får folk til at tale sammen“. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 22.03.2024

Caponata

Sicilianernes yndlingstilbehør. En stor gryde med masser af øens egne auberginer, peberfrugter, løg og hvidløg – god tid på blusset, og så på bordet med den. Hvis du kommer en tur til Sicilien, vil du med garanti opleve mange forskellige udgaver af caponata, sikkert én for hver by eller én for hver familie.

Serveret til fx et stykke stegt kød, til grillet sværdfisk eller tun, til stegt kylling – eller serveret kold som en selvstændig frokostret med en skive brød til.

Her kommer Camillos caponata i en portion til fire til seks personer, lav hellere meget mere, det smager vidunderligt de næste tre-fire dage.

Caponata

Opskriften er fra “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“

4-6 PERSONER
Aubergine, 2 store
Peberfrugter, røde eller gule, 3 stk
Løg, 2 stk
Blegselleri, 3 stilke
Hvidløg, 2 fed
Grønne oliven, 100 g
Kapers, saltede, 2 spsk
Sultaner (lyse rosiner), 50 g
Flåede tomater, 1 ds
Extra jomfruolivenolie, 1 dl
Konc. tomatpuré, 2 spsk
Ansjosfileter, 2 stk
Salt, 2 tsk
Hvidvins- eller æbleeddike, 4 spsk
Rørsukker, 2 spsk
Friskkværnet peber
Bredbladet persille, ½ bdt

Rens og klargør grøntsagerne: Skær auberginerne i cirka 2 x 2 cm stykker, skær peber­frugterne i tynde skiver, snit løg, blegselleri og hvidløg fint.

Udsten de grønne oliven og skær dem i halve, læg de saltede kapers til udvanding i en smule koldt vand, læg de lyse rosiner i blød i en smule kogende vand. Hak de flåede tomater groft.

Varm olivenolien op i en tykbundet gryde, tilsæt løg, blegselleri og peberfrugter og lad det stege ved god varme i cirka 10 minutter, rør rundt i gryden jævnligt. Tilsæt tomatpuré og ansjoser, lad det svitse med i et par minutter indtil ansjoserne er ‘smeltet’. Tilsæt auberginer, hvidløg og salt – og lad det stege med i yderligere 10 minutter, stadig ved god varme. Rør godt rundt i gryden af og til.

Tilsæt nu de grønne oliven, rosinerne med det vand, der hænger ved og de udvandede kapers – hæld eddike ved, lad det ‘dampe af’ i gryden i et par minutter. Vend de flåede tomater i sammen med sukkeret – lad det koge op ganske kort, og lad så gryden stå og simre ved svag varme i en halv times tid. Smag til med salt og friskkværnet peber, eventuelt lidt mere sukker.

Hak persillen fint.

Du kan spise din caponata rygende varm, lun eller kold – og drysse finthakket persille på toppen.

Tip: Udelad ansjoserne, hvis du ønsker en vegetarisk version – skru i stedet lidt op for tomat­puré og sikkert også for salt.