søg
Foccacia med oliven & tomat. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift 29.12.2023

Foccacia med oliven & tomat

Foccacia er en klassiker i Camillos Køkken – meget ofte på menuen til vores middage, hvor den lokkende duft af nybagt brød hjælper til med at byde gæster velkommen. Her er en smuk version med små tomater og sorte og grønne oliven.

Brug brødet som velkomst-snack sammen med en skål af din bedste olivenolie og et kar med dit bedste flagesalt. Eller stil det på bordet sammen med skåle med pesto, hummus og andre gode dip og saucer, fx bad ass salsa (link). På middagsbordet vækker brødet også ren glæde, sammen med sprøde salater, gode gryderetter – og med muslinger med æble & chorizo (link).

Foccacia med oliven & tomat

Opskrift fra “Spis & Strik“, Camillos Køkken

En stor bradepande
Hvedemel, 800 g
Durummel, 300 g
Fuldkornshvedemel, 200 g
Sukker, 2 tsk
Vand, lunkent, 1 ltr
Gær, 20 g
Extra jomfruolivenolie, 2 dl
Fint salt, 2 tsk
Små tomater, ca. 5-6 stk
Grønne oliven, en lille håndfuld
Sorte oliven, en lille håndfuld
Rosmarin, frisk, 5-6 stilke
Flagesalt, 2 tsk

Hæld 8 dl koldt vand og 2 dl kogende vand i en stor skål, opløs gæren i vandet. Tilsæt hvedemel, durummel, fuldkornshvedemel, sukker, halvdelen af olien og til sidst saltet. Rør dejen i cirka 10 minutter i din røremaskine eller med en håndmixer. Lad dejen hæve i et halvt døgn eller natten over på et køligt sted.

Læg bagepapir i bradepanden, og hæld dejen i. Fugt hænderne, det letter arbejdet, og bred dejen godt ud i bradepanden. Lad dejen efterhæve 45-60 minutter.

Tænd ovnen på 250 grader varmluft.

Lav fordybninger i dejen med fingrene. Halver tomaterne, og lad gerne noget af saften dryppe af. Hak rosmarin groft, bland det med den anden halvdel af olien og flagesaltet – fordel det over foccaciaen sammen med tomater, grønne og sorte oliven.

Bag foccacia i ovnen i 20-25 minutter. Det er færdigt, når overfladen er sprød og gylden. Lad brødet glide forsigtigt ud på en bagerist, og lad det hvile en halv times tid, før du serverer det.

Tip: Du kan med held erstatte fuldkornshvedemel med rugmel eller, hvis du ønsker en lysere version, med hvedemel. Brødet holder sig godt og længe – og smager også fortrinligt, hvis du rister det på en varm pande.

Opskriften er fra vores bog “Spis & Strik“, som findes både i en dansk og i en engelsk udgave – læs mere om den her.