Farmhouse bread

Camillo’s Stay Home & Stay Healthy Service. I dag opskriften på et fuldkornshvedemelsbrød; The Italian Farmhouse Bread. Så dejligt og velsmagende et brød, at du næsten ikke kan lade være med at give naboen et. I denne svære tid, deler vi en række gode, nemme, lækre, livgivende, trøstende opskrifter fra Camillos verden – til glæde og til inspiration.

The Italian Farmhouse Bread – og et par rugbrød fra Camillos Køkken. Foto Jørgen Smidstrup

#

Italian Farmhouse Bread

Camillo drømmer altid om at komme tilbage til ‘hjemlandet’. Hjem til Italien. Enhver tænkelig mulighed bliver vendt og drejet, hvordan bliver Italien blandet ind i planen, ind i sætningen. En uge her, en weekend der, måske en hel måned rundt omkring. Camillo tror jo på, at han har levet et af sine tidligere liv i Støvlelandet, og det har sat sine indre spor. Så lykken var stor, da det i februar 2020 lykkedes at leje det skønneste lille hus på toppen af Punto d’Aglio, Hvidløgsbjerget, udenfor Scala ved Amalfikysten.

Udgangspunktet var at opholde sig der hele marts, i den smukt renoverede hyrdehytte. Opholdet blev dog inden booking reduceret til godt to uger, da realiteter og travlhed blandede sig utidigt i Camillos drømmerier. Det gjorde dog ikke så meget, mente Camillo; seksten dage på bjerget var stadig tæt på drømmen, stjernerne og himlen. Der skulle tænkes, skrives, udvikles opskrifter, retter prøves af under enkle, nærmest primitive forhold, der malerisk var suppleret med en helt vidunderlig udsigt fra bjergets top ud over Costiera Amalfitana. At der var lækre, plukkemodne citroner overalt i området samtidig, gjorde jo ikke planen dårligere…

Første sag på Camillos dagsorden var, at arbejde på et fuldkornshvedemelsbrød bagt med en biga (en nem og italiensk fordej, der giver masser af smag til brødet). Cirka 400 meter over havets overflade, med en ovn, der levede sit eget, enkle liv; kold, varm og meget varm. Allerede på andendagen og i andet forsøg var brødet næsten på plads, Camillo var lykkelig, sad på terrassen, gnaskede i det velsmagende brød, klappede sig selv hjerteligt på ryggen over egne fortræffeligheder, fortalte igen og igen Marietta, at nu var den der. Peakede med at døbe brødet; Italian Farmhouse Bread. Fejrede navngivningen med en skive nybagt brød dyppet i extra (god) jomfruolivenolie.

Derefter gik det hurtigt ned ad bakke. Corona-virussen bredte sig i Europa og i Italien, og også angsten og bekymringen derfor. Farmhouse-brødet blev det eneste, der nåede at blive færdigudviklet, allersidste fly ud af Napoli kaldte.

Men brødet består og er i Danmark blevet finpudset og opskriften er klar til at blive delt ud. Brødet smager helt vidunderligt. Enkelt og rustikt, kan holde sig i dagevis og derefter ristes til nye smagsoplevelser.

Bigaen er med til at give smag og syrlighed til brødet – bigaen kan sagtens stå to-tre dage, før du bruger den. Det italienske farmhouse bread er jo et simpelt brød, så jo bedre mel du bruger, jo bedre brød får du ud af det. Prøv dig frem, gerne med økologisk og stenformalet mel. Brødet er godt til det meste; til en hurtig ostemad, til et veldækket morgen- eller frokostbord, til en rejemad eller til et hyggeligt aftenbord med fx skinke, pølse, oste og en pesto.

A room with a view. Scala, Amalfi, Italy. Foto Jørgen Smidstrup

#

To runde brød

Biga (italiensk fordej)
Gær, ca 5 g.
Vand, 3 dl
Fuldkornshvedemel, 300 g.

Dej
Gær, ca. 10 g.
Vand, 4 dl
Hvedemel, 300 g
Fuldkornshvedemel, 250 g
Salt, 3 tsk

Sæt bigaen over dagen før. Bland 1 dl kogende vandt med 2 dl koldt vand i en skål, opløs gæren heri, vend melet i – og rør det godt sammen. Dæk skålen med et tætsluttende låg eller husholdningsfilm. Stil den på køkkenbordet til næste dag.

Næste dag: Opløs gæren i vandet (1 dl kogende, 3 dl koldt vand) i en røreskål, rør bigaen ud heri – og tilsæt de to slags mel og salt. Rør det grundigt på røremaskine eller med en stor grydeske – mindst 10 minutter. Dæk skålen med et klæde og lad dejen hæve 1,5 til 2 timer.

Del dejen i to, læg dem på bagepapir i fx to runde hævekurve. Lad dem efterhæve i 30-45 minutter.

Sæt ovnen på 240 grader, varmluft. Lad to bageplader stå i ovnen, så de bliver varme.

Tag bagepladerne ud, flyt bagepapir og dej over på de meget varme bageplader, sæt straks i ovnen – og bag i 25 minutter. Stænk gerne med lidt vand et par gange undervejs.

Tag brødene ud. De er færdige hvis det lyder hult, når du banker dem let i bunden. Lad brødene køle af på en rist i et par timer.

‘Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken’

Husk at du kan give kogebogen ‘Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken’ til én du holder af. Vi har forlænget vores påske-tilbud: Så lige nu (til og med 27. april 2020) sender vi bogen lige derhen, hvor du ønsker. Vi betaler portoen, du betaler bogen, kr. 350. Skriv til camillo@camilloskitchen.comLeave a Reply

Your email address will not be published.