Omkring middagsbordet

Sidst i marts bragte Nordjyske denne fine artikel omkring Camillos Køkken, om corona, om at gøre sig umage, om at være alene og om at glæde sig til at være sammen igen – omkring middagsbordet.

Artikel fra Nordjyske 28. marts 2020, skrevet af journalist Ida Thorsen, her uddrag fra artiklen. Link til hele artiklen nederst i denne blog-post.

Fra nordjyske.dk

#

Hent styrke omkring middagsbordet

Nyd et godt måltid på et smukt dækket bord, det giver os tiltrængt styrke – både fysisk og psykisk, lyder det fra nordjyden Jørgen Smidstrup, der nu uddeler opskrifter fra sin kogebog.

“Camillo’s Stay Home & Stay Healthy Service” er Jørgen Smidstrup og Helle Marietta Pedersens seneste spontane bud på at skyde lidt ekstra kvalitet og inspiration ind i danskernes middagsvaner.

“I denne svære tid, deler vi en række gode, nemme, lækre, livgivende, trøstende opskrifter fra Camillos verden – til glæde og til inspiration. Brug dem i aften, i morgen, til weekenden – hvis du har mulighed for det så lav en ekstra portion til naboen!”, lyder det i daglige opslag på Facebook, Instagram og bloggen camilloskitchen.com

Her præsenterer Jørgen Smidstrup hver dag en ny opskrift hentet fra kogebogen “Mad, der får folk til at tale sammen”, der udkom for et par år siden.

En kogebog om ”alt det magiske, der sker, når vi samles omkring et bord med veltillavet mad.” Gode og enkle opskrifter på mad for almindelige mennesker, krydret med essays om maden og måltidet og menneskene omkring bordet.

Drømmen om at bringe folk tættere sammen over gode, smukke måltider har parret udlevet på forskellig vis gennem Camillo’s Kitchen, en såkaldt pop-up restaurant der arrangerer middage, workshops og events i Danmark og udlandet. Sidste sommer blev konceptet udvidet med sommerkøkken på Tversted Skole, hvor fællesmiddage, frokost og vinbar trak fulde huse.

Corona-krisen har givet parret yderligere næring til ønsket om at samle danskerne om gode måltider ude i deres små isolerede verdener – børnefamilier, ægtepar og dem, der bor alene.

– De seneste uger har vi oplevet, at alle omkring os var tiltagende forvirrede, utrygge eller bange, siger Jørgen Smidstrup.

For en uge siden besluttede vi, at vi hver dag vil give vores lille bidrag til at gøre det liv, folk nu skal leve derhjemme, lidt bedre.

Opskrifterne er overskuelige, og ingredienserne burde være lette at skaffe.

#

Dæk et smukt bord
Denne aften er der pizza på menuen i Camillo’s Kitchen med udførlig guide til en grundopskrift på pizza-dej, der kan udmøntes i kartoffelpizza eller en version med spinat og panchetta.

– Den kartoffelpizza er fantastisk, lyder det drømmende fra Jørgen Smidstrup, der slår til lyd for, at man gør sig umage i alle aspekter omkring middagen.

At man gør måltidet til en oplevelse, som også børn vil sætte pris på og kan være med til at arrangere. Især nu hvor følelsen af afmagt og opløsning præger mange familier.

En vigtig “ingrediens” er at gøre stuen eller køkkenet indbydende. Dække et smukt bord, sætte god musik på, tænde lys og finde dekorative servietter frem.

Med de bekymringer, der præger alle i øjeblikket, kan måltidet være en trøstende og samlende stund, hvor man kan få talt om stort og småt, sjov og alvor, der kører rundt i hovedet på børn og voksne. Det handler ikke bare om mad, det handler også om hjertevarme. Den, der har frembragt maden, har lagt kærlighed, tid og opfindsomhed i måltidet, og familien skal vise, at de påskønner det ved at se hinanden i øjnene, nyde maden, og tale sammen.

– Uden at være dømmende ligger der en lille opdragelse for både børn og voksne i, at man “træner i at gøre sig umage”, mener Jørgen Smidstrup. Vores måltider er ”casual-dining”, og man behøver ikke at pynte sig. Men når een har gjort sig umage med et måltid, skal det gerne smitte hele vejen, så man skifter til en ren bluse eller skjorte, inden man skal nyde maden.

Opslag fra Nordjyske

#

Vi må aldrig sjuske
Også inden corona-krisen har Jørgen Smidstrup slået til lyd for, at man er omhyggelig i alle livets forhold – både når det gælder mad, omgivelser og samværet med andre.

I øjeblikket, hvor det ikke er muligt at samle venner og større familie til hyggestunder, skal vi holde fast i de samme gode grundprincipper.

Faktisk er det nu vigtigere end nogensinde, uanset om man kun har selskab af ægtefællen, et par børn eller en hund. Selv hvis man er den eneste i husstanden.

– Vi må aldrig sjuske, ikke engang når vi er helt alene, lyder det fra Jørgen Smidstrup.

Jeg har en veninde, der bor alene, og hun sender i øjeblikket dagligt et foto af den mad, hun har tilberedt, for at dele sin oplevelse. Hun gør sig umage – forleden serverede hun f.eks en lækker risotto, som hun sad og nød, helt alene. Det synes jeg er prisværdigt.

I bogen lægger Jørgen Smidstrup stor vægt på, at man skal invitere sine naboer indenfor. Det kan man så ikke lige nu, men “man kan da godt lave en ekstra stor portion, og smide en grydefuld over til naboen”.

#

Hjem fra Italien
Jørgen Smidstrup og Helle Marietta Pedersen befinder sig i øjeblikket isoleret i deres lejlighed i Tversted. Bare for en sikkerheds skyld, fordi de for et par uger siden kom hjem fra Italien.

Parret var taget til Amalfikysten syd for Napoli, for at tilbringe nogle uger med hygge, gæster og de indledende øvelser til næste kogebog. Men opholdet sluttede brat.

– Vi måtte pakke sammen efter en uge, og kom med det sidste fly ud af Napoli. Allerede den første uge vi var der, blev der taget et stigende antal forholdsregler, mens corona-virussen greb om sig.

Panikken bredte sig, i takt med at norditalienerne begyndte at strømme sydpå til deres oprindelige hjemegne.

– Det er et fantastisk varmt folkefærd, men også et skrøbeligt samfund. Det er dybt bekymrende at tænke på, hvad de gennemlever i øjeblikket, lyder det fra Jørgen Smidstrup.

Samtidig glæder han sig over de spirer af håb, der ses i befolkningen, hvordan de forsøger at holde gejsten oppe, synger fra altanerne og på anden vis kæmper for ikke at miste livsmodet.

Som eksempel nævner han den italienske forfatter Elizabeth Minchilli fra Umbrien nord for Rom. Hun er, som alle andre, dybt berørt af situationen i landet, og på sin blog giver hun inspiration til, hvordan man på det helt nære plan kan holde fast i livet og skønheden. Med opskrifter, idéer og tanker til at styrke sig på.

Som alle andre italienerne er hun vant til ofte at spise ude og færdes i byen. Nogle helt grundlæggende kulturelle traditioner som nu er sat aldeles ud af kraft.

– For at sikre at hverdagen stadig byder på små forandringer, leder hun nu dybt i sine skabe, så hun hver dag kan dække bord med nye og anderledes tallerkener og glas, og dermed bibringe hvert aftensmåltid en lille ny oplevelse, fortæller Jørgen Smidstrup.

Samme kvinde mener i øvrigt, at situationen lige nu indbyder til, at man hver dag serverer en smuk drink i de sene eftermiddagstimer.

– Det er rørende at se, hvordan hun gør sig umage midt i al elendigheden, skaber små nye traditioner og forsøger at tænde lys og håb, i den frygtelige situation landet befinder sig i, siger Jørgen Smidstrup.

Han og hustruen Helle Marietta Pedersen, der er uddannet grafisk designer, driver firmaet Lower East, der bl.a designer bøger og hjemmesider.

Parret har et studio i Berlin, hvor de bor en stor del af året, og det var der, de i første omgang søgte hen, da de forlod Italien. Kort efter rejste de dog videre til Danmark for at være nærmere på familien – omend de i første omgang har lukket sig inde i Tversted, hvorfra strømmen af gode opskrifter nu spredes til andre via de sociale medier.

Opslag fra Nordjyske

#

Drevet af lyst
Jørgen Smidstrup har eksperimenteret bag gryderne i stort set hele sit liv – i ungdomsårene ofte tvunget af omstændighederne, fordi han skulle nå at spise inden fodboldtræning.

– Det resulterede i, at min bror og jeg sammen udviklede alverdens sjove retter, deraf opstod min lyst til at fremstille god og velsmagende mad, uden at det bliver alt for kompliceret.

Gennemgående for de mange forskellige fag, Jørgen Smidstrup har beskæftiget sig med gennem livet, er, at han har været drevet af lyst og passion.

Både når det gælder grafisk design og kokkefaget er han selvlært, og fra en tid hvor man var mere tilbøjelig til blot at kaste sig ud i det, der fangede ens interesse.

– Da jeg var i 20-erne levede vi i et ”projekt-Danmark”, med stor arbejdsløshed. Jeg boede i Aarhus, hvor vi stablede hvad som helst på benene, og jeg har levet som både fotograf og skuespiller, sideløbende med at jeg designede plakater. Det førte til, at jeg stiftede et designfirma, og det viste sig heldigvis, at jeg havde evner og netværk til at få kunder til firmaet.

I København kastede parret sig for godt ti år siden ud i at arrangere en række pop-up middage for 15-20 mennesker, der kunne melde sig til, uden at kende hinanden. En idé, der siden er gennemført på adskillige andre lokationer.

Ved at sætte scenen omkring middagen og skabe et velsmagende måltid var det tanken, at folk skulle få lyst til at tale sammen.

Tale om noget der er vigtigt, noget der ikke ellers bliver sagt – fordi de bliver inspireret af de omgivelser og den dejlige mad, vi sætter foran dem.

Jørgen Smidstrup tager sig i agt for at være ”kålhøgen”, men han er ret overbevist om, at det faktisk ofte er lykkedes, at få folk til at tale sammen – også om noget, der går dybere end normalt.

– Vi glæder os over at se nye venskaber, nye relationer opstå, og med gode chancer for at de mødes igen, efter de har forladt bordet.

Der blev Camillos Køkken født, og det er i dag en stor del af vores liv.

“Camillo”, fordi Jørgen Smidstrup som dreng var dybt fascineret af dette sin bedstefars “eksotiske” mellemnavn.

Jørgen Smidstrup glæder sig over den dialog, hans skriverier afføder, og de mange tilbagemeldinger fra brugerne – både dem der har læst bogen, eller besøgt hans blog. Den opfølgende bog er i støbeskeen med samme udgangspunkt som den første: At god mad skal få mennesker til at nærme sig hinanden.

– Det har vist sig, at vi rammer noget med vores koncept.

Det ligger dybt i os, længslen efter at gøre noget sammen, gøre noget man er glad for og stolt af, om det så er at lappe cykel eller lave risotto.

Den søgen efter varme og samvær omkring spisebordet spår Jørgen Smidstrup, at vi vil se meget mere til, når coronaen slipper sit tag, og vi igen kan færdes frit.

Jørgens gæt er, at danskerne lige nu rundt omkring i deres isolation, oplever et dybt savn efter samvær.

– Krisen kan føre til, at vi bliver mere opmærksomme på det, som vi savner, det umiddelbare samvær med venner, spontane møder med naboer eller familie om pizza og rødvin.

At vi higer efter samvær, aflæser han i den store hittepåsomhed, der opstår i øjeblikket for at skabe møder mellem mennesker.

– Vi var forleden til live koncert-med Mads Langer sammen med 10.000 andre på You Tube.

Det var en fantastisk oplevelse, meget smukt og rørende – og meget ægte, understreger Jørgen Smidstrup. Det sidste med tanke på, at krisen formentlig også vil udløse utallige ”kreative” tiltag, som har et mere kommercielt udgangspunkt.

– Jeg håber og tror, at den ægte idérigdom kommer til at præge os fremover, så vi også i det fysiske liv, når der igen åbnes for det, vil sørge for at gøre os umage, være mere præcise, når vi vælger, hvordan vi skal bruge vores liv.

At det vi oplever lige nu, får os til at få øjnene op for at livet er dyrebart, at vi skal fokusere på kvaliteten. Skille skæg og snot, skidt og kanel.

Krisen har udløst utallige nye virtuelle måde at mødes på, og Jørgen Smidstrup finder det “helt fint” hvis vi efter krisen vælger fortsat at holde flere af vore praktiske og forretningsmæssige møder på Skype.

Men når vi så slipper arbejdet og lukker ned for computeren, ja, så skal der altså laves mad og dækkes op med smukke duge, ude eller inde og med blomster fra haven, så vi kan mødes og hygge os, se hinanden i øjnene og nyde samværet.

– At vi får et øget blik for kvalitet, både i den måde vi er sammen på, de råvarer vi køber, og de mennesker vi omgiver os med. Det, håber jeg, kan blive resultatet af krisen.

Lige nu kan vi ikke invitere så mange, men når tiderne igen er normale, lyder en opfordring til, at man i højere grad overvejer, hvem man inviterer til bords, men mest af alt hvem man måske sommetider glemmer.

Den lidt sære onkel, eller den i omgangskredsen der måske ikke er den første, man tænker på at invitere. Det gælder også nye naboer, der er kommet til kvarteret – eller til landet.

“Inviter både dem du kan lide og dem du tror, at du kan lide”.

#

Spis og strik
Jørgen Smidstrup er ikke i tvivl om, at vi vil være i stand til at genetablere de stærke fællesskaber, når krisen er ovre.

Det kan vi helt sikkert, for Danmark er et velfungerende og stærkt samfund, med en rig forenings- og samlingskultur.

Så når sommeren kommer, og om coronaen vil, bliver der igen sommerrestaurant på Tversted Skole for lokale, fastliggere og turister.

Nye ideer trænger sig hele tiden på i ægteparrets univers. Sideløbende med de øvrige projekter arbejder de på en lille bog, “Spis og Strik”, i samarbejde med Danmarks ukronede strikkedronning Marianne Isager, der ejer Tversted Skole.

Begge dele handler om at gøre noget selv, strik din sweater, lav din egen mad – gode håndværk, der spreder glæde og farver.

Ugens menuforslag fra Camillo’s Kitchen (23. til 29. marts 2020) (med links)

Mandag: Kartoffelpizza eller pizza med spinat og pancetta
Tirsdag: Fransk løgsuppe
Onsdag: Majs-zucchini-pandekager
Torsdag: Barndommens pasta, med mandler, løg, rosiner & karry
Fredag: Muslinger & tomat
Ugens drink: Port & tonic
Lørdag: Polpette – italienske kødboller
Søndag: Husets kylling

Se artiklen på Nordjyske her (kræver abonnement).



Comments are closed.