Camillos rugbrød

Camillo’s Stay Home & Stay Healthy Service. I dag kan du prøve Camillos rugbrød – det smager så godt. Måske skal naboen også ha’ et brød? I denne svære tid, deler vi en række gode, nemme, lækre, livgivende, trøstende opskrifter fra Camillos verden – til glæde og til inspiration.

Camillos rugbrød hviler sig i en solstribe. Foto Jørgen Smidstrup

Et rugbrød jeg har gået og eksperimenteret med det sidste års tid, bliver meget lykkelig hver gang et nyt brød er bagt, dufter vidunderligt og vækker glæde omkring spisebordet. Uden surdej, langtidshævet natten over. Brødet har en perfekt konsistens, er meget nemt at lave, valnødder og kerner giver det en masse smag. Jo bedre mel du bruger, jo bedre bliver brødet også. Det kan holde sig meget længe, og smager også helt fantastisk når det bliver ristet.

#

Et stort rugbrød
Rugmel, 350 g
Fuldkornshvedemel, 150 g
Hvedemel, 100 g
Salt, 3 tsk
Gær, 5-10 g
Vand, lunkent, 6 dl
Hørfrø, 25 g
Solsikkekerner og græskarkerner, en blanding, i alt 75 g
Valnødder, 50 g
Kærnemælk eller yoghurt, 1 dl

Hæld 5 dl koldt vand og 1 dl kogende vand i en stor skål, rør gæren ud heri. Tilsæt de tre forskellige slags mel og salt – og rør let sammen. Hak valnødderne groft og tilsæt dem sammen med hørfrø, kerner og kærnemælk/yoghurt. Ælt ­dejen godt igennem, bedst på røremaskine eller i skålen med en stor træske i min. 10 minutter. Stil dejen med et ­låg over til hævning et køligt sted natten over.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Hæld dejen i en smurt bageform, pres det let sammen og lad det efterhæve 30-45 minutter. Prik gerne et par gange ned i dejen med en strikkepind for at skabe luftpassager i brødet. Pensl brødet med lidt kærnemælk eller yoghurt. Bag brødet i den varme ovn i 55-60 minutter. Vend det ud af formen og lad det køle af og hvile på en bagerist i mindst nogle timer, før du begynder at skære af dit rugbrød..

Tips
Du kan jonglere lidt med melblandingen, skrue en smule op for rugmelet og lidt ned for fuldkornshvedemelet, hvis du ønsker. Valnødder kan erstattes af andre nødder eller mandler, men prøv først med valnødder, du vil ikke fortryde.

Husk at du kan give kogebogen ‘Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken’ til én du holder af. Lige nu (til og med påsken 2020) sender vi bogen lige derhen, hvor du ønsker. Vi betaler portoen, du betaler bogen, kr. 350. Skriv til camillo@camilloskitchen.comLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *