Husets kylling

Camillos-bliv-hjemme-service. I dag kan du lave ‘Husets kylling’ – en bradepande med kylling, pancetta, kartofler, løg og masser af krydderurter. En rigtig søndagsret – husk at stikke en portion ind til naboen også. I denne svære tid, deler vi en række gode, nemme, lækre, livgivende, trøstende opskrifter fra Camillos verden – til glæde og til inspiration. Brug dem i aften, i morgen, til weekenden. Stay home, stay healthy!

Husets kylling i Camillos Køkken. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift fra ‘Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken’.

Fra det norditalienske landkøkken – i dag synes Italien dog lidt langt væk, så du må i stedet finde en god, stor, øko­logisk kylling og et godt stykke pancetta. Normalt ville du måske invitere nogle søndagsvenner, i dag må du fokusere på dig selv og dem, du er sammen med. Og måske en portion til naboen? Gå i køkkenet, tænd for ovnen og sæt noget god musik på, skænk dig selv et glas vin og gå i gang…

4-6 personer
Kylling, 1 stk, stor, økologisk landkylling, gerne en på 1½ til 2 kg
Extra jomfruolivenolie, 1 dl
Salvie, ½ bdt
Rosmarin, ½ bdt
Hvidløg, 3-4 fed
Salt, 2 tsk
Friskkværnet peber, 1 tsk

Løg, 2-3 stk
Kartofler, 1 kg
Pancetta, tykke skiver, ca. 100 g

Parter kyllingen i 10-12 stykker. Læg den i en stor skål og hæld olien over. Hak salvie, rosmarin og hvidløg fint, vend det i skålen sammen med salt og peber. Massér det hele godt ind i kyllingstykkerne med fingrene eller en stor grydeske. Dæk skålen til og stil den i køleskabet i en time eller to.

Pil løgene og hak dem i grove stykker, vask kartoflerne (du behøver ikke at skrælle, hvis ikke de er for plettede), skær dem i små tern (det er vigtigt at kartoflerne er skåret ret småt, så de er færdige på samme tid som kyllingen). Skær pancettaen i grove stykker.

Tag kyllingen ud af køleskabet og forvarm ovnen til 180 grader varmluft.

Hæld kyllingen med krydderurter og olien ud i en stor bradepande, vend kartofler, løg og pancetta godt rundt heri. Steg retten midt i ovnen 50-60 minutter, vend forsigtigt rundt et par gange undervejs. Tjek om kyllingen er stegt og kartoflerne møre.

Denne ret egner sig allermest til, at du placerer bradepanden direkte midt på bordet med en stor ske i, rækker tallerknerne rundt, udstyrer alle med en gaffel og kniv – og masser af servietter. Sætter store flasker med koldt vand og også gerne en sval flaske italiensk rødvin – og siger buon appetito!

Tips:
Denne ret stammer i sin oprindelige form fra “Biba’s Italy”, en vidunderlig koge­bog, der tager dig på en mundvandsdryppende rejse til fem store italienske byer. Kvinden bag bogen, italienske Biba Caggiano, er forfatter og restaurantejer i Californien.
Kan du ikke skaffe pancetta, kan du erstatte med bacon – men husk pancetta smager bedre, og hjælper til med at mane billedet af Italien frem. Jeg erstatter af og til halvdelen af kartoflerne med selleri. Også lækkert!

Portico di Romagna. Italy. Photo Jørgen Smidstrup
Portico di Romagna. Italy. Photo Jørgen Smidstrup


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *