Muslinger & tomat

Camillos-bliv-hjemme-service. I dag kan du lave en stor grydefuld muslinger & tomat – dufte til den, smage på den og drømme dig til Provence, eller lige der, hvor du ønsker at drømme dig hen. Find muslinger hos en fiskehandler eller i supermarkedet. Husk at stikke en portion ind til naboen også. I denne svære tid, deler vi en række gode, nemme, lækre, livgivende, trøstende opskrifter fra Camillos verden – til glæde og til inspiration. Brug dem i aften, i morgen, til weekenden. Stay home, stay healthy!

Muslinger & tomat i Camillos Køkken. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift fra ‘Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken’.

En lækker muslingeret, der hopper og danser på tungen. Musling møder tomat, som lige skal have en smule sukker for at yde sit bedste. Med lidt frisk chili i, endelig ikke for meget, retten skal ikke være stærk, bare ‘a bit spicy’. Og så lidt eddike for at give et surt indspark, plus farve og smag fra friske krydderurter. Sørg for at bruge modne tomater, der smager af noget. Hvis du ikke kan finde det, så brug gode dåsetomater. Voila! Mon ikke du en dag kan møde denne ret på en hyggelig landevejskro i Provence?

4 personer
Blåmuslinger, 2½ til 3 kg
Tomater, 7-8 stk, ca. 500 g, modne
Løg, 2 stk
Hvidløg, 3-4 fed
Rød chili, ½ stk
Extra jomfruolivenolie, 2-3 spsk

Hvidvin (eller vand), 4 dl
Sukker, 2 spsk
Æbleeddike (eller hvidvinseddike), 1 spsk
Timian, ½ bdt frisk
Friskkværnet peber

Skyl muslingerne i rigeligt vand, gå dem efter med fingrene eller skrub dem let med en ren svamp eller lille børste. Hiv skægget af dem. Kassér de muslinger, der er beskadigede og dem, der er åbne. Prøv dog først at give dem et klem ­eller bank dem let mod køkkenbordet, måske begynder de at lukke sig, så er der nemlig stadig liv i dem. Nu er muslingerne klar til tilberedning.

Klargør tomaterne: Sæt en gryde vand over, skær et lille kryds i toppen af hver tomat. Smid tomaterne i gryden, når vandet koger, giv dem knapt et minut deri, fisk op og læg straks i en skål med iskoldt vand. Pil skindet af. Hak tomaterne groft.

Hak løgene i små tern, snit hvidløg og chili fint. Varm olien i en stor tykbundet gryde, kom løg, hvidløg og chili i og svits nogle minutter, tilsæt tomater og timianstilke, og lad dem stege med i 4­-5 ­minutter. Tilsæt sukker og eddike. Smid muslingerne og vin ved. Lad muslingerne dampe under låg, til de har åbnet sig, det tager cirka 6-7 minutter. Ryst gryden et par gange undervejs. Fisk timianstilkene op. Kassér de muslinger, der ikke har åbnet sig.

Anret i 4 store, dybe tallerkner eller i en stor skål, husk at få al den gode tomatsovs med. Server med friskkværnet peber. På bordet med sagerne. En kurv med godt brød, en flaske kølig hvidvin og en flaske vand med brus vil sætte tre smukke prikker over i’et.

TIPS
Finder du ikke lige frisk timian, så erstat fx med frisk oregano. Du kan også servere muslingerne som en lækker forret, tag da cirka halv portion.

Muslinger på Mercato di Porta Nolana. Foto Jørgen Smidstrup
Muslinger på Mercato di Porta Nolana. Foto Jørgen Smidstrup


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *