Barndommens pasta

Camillos-bliv-hjemme-service. I dag kan du lave pasta med mandler, løg, rosiner og karry – en voksen-version af et Camillos tidlige pasta-eksperimenter. Lav en god, stor portion – og stik en tallerken ind til naboen også. I denne svære tid, deler vi en række gode, nemme, lækre, livgivende, trøstende opskrifter fra Camillos verden – til glæde og til inspiration. Brug dem i aften, i morgen, til weekenden. Stay home, stay healthy!

Barndommens pasta. Foto Malthe Ivarsson

Opskrift fra ‘Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken’.

Orecchiette, mandler, løg, rosiner & karry

Jeg lærte tidligt at lave mad, forældrene skulle passe deres arbejde i købmands­butikken, og jeg ville ikke gå sulten til fodboldtræning. Barndommens favorit­pasta var “Møllerens ­Macaroni”, små macaronier, der kun skulle koge tre minutter. De blev brugt til masser af gode og eksperimenterende pastaretter. Her er en yderst delikat voksen-version af et af de ­vellykkede eksperimenter fra dengang, nu med de lækre orecchiette, der stammer fra Puglia i Syditalien. Orecchiette betyder lille øre… “Møllerens” er i mellemtiden lige så stille forsvundet fra købmandens hylder – sammen med både hylder og købmænd.

4 personer
Orecchiette (pasta), 400 g
Løg, 2-3 stk
Extra jomfruolivenolie, 2 spsk
Karry, 2-3 tsk
Mandler, ca. 50 g
Rosiner, ca. 50 g (gerne lyse sultaner)
Smør, 1 spsk
Bredbladet persille, ½ bdt
Friskrevet parmesan
Flagesalt
Friskkværnet peber

Pil løgene, halver dem og skær dem i skiver. Varm olien op i en stor pande, til­sæt en god og spicy karry, lad den syde kort i olien, tilsæt løg og steg det godt igennem, løgene må godt tage lidt farve. Hak mandlerne groft – du behøver ikke at smutte dem – og tilsæt dem sammen med rosiner og smør. Lad mandler og rosiner stege med et par minutters tid. Smag til med salt og peber. Hak persillen fint.

Kog pastaen ‘al dente’ i saltet vand, hæld vandet fra (gem en smule af kogevandet). Vend pastaen godt rundt i panden sammen med 3-4 spsk af kogevandet. Anret på 4 store tallerkner. Drys persille på, riv lidt parmesan og kværn lidt peber over – og server straks.

Tip: Finder du ikke ‘de små ører’, vil både rigatoni og penne rigate være gode alternativer.

Siciliansk mand ta’r en smøg inden Camillos orecchiette med mandler. Foto Jørgen Smidstrup
What you need in your pasta kitchen, illustrated by Helle Marietta


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *