Fettuccine

Hjemmelavet fettuccine plus en opskrift med gorgonzola og valnødder. What’s not to like? Special corona-bliv-hjemme-service. I den kommende, svære tid, deler vi en række gode, nemme, lækre, livgivende, trøstende opskrifter fra Camillos verden – til glæde og til inspiration. Brug dem i aften, i morgen, til weekenden – hvis du har mulighed for det så lav en ekstra portion til naboen! Stay home, stay healthy!

Fra kogebogen “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“·

Your own fettuccine. Photo Malthe Ivarsson

Hjemmelavet fettuccine

Det er en sand fornøjelse at lave sin egen pasta – jeg elsker at gøre det ‘in a good simple way’: På med forklæde eller en udtjent bomuldsskjorte, rul ærmerne op, find melkrukke, æg og kagerulle. Saml ­dejen i hånden, lad den hvile lidt og rul den så ud, så tynd, som du mestrer. Lav pastaen ved særlige lejligheder, lav den på en fin tirsdag eller en forjaget torsdag, lav den til gæster, til kæresten, til ungerne.

Hvis du har en hvedemel typo 00, så brug den, ellers en almindelig god hvedemel. Grundopskriften her på en ganske enkel hjemmelavet pasta giver cirka 500 g pasta, altså nok til 4-6 personer.

4-6 personer
Mel, 400 g
Æg, 4 stk
Salt, 1 tsk
Extra jomfruolivenolie, 1 spsk

Saml et lille bjerg af melet på køkkenbordet, lav et hul i midten, hvor du slår æggene ud i. Hæld olie og salt oveni – og pisk æggene sammen med en gaffel. Pisk stille og roligt æggene sammen med melet. Ælt dejen grundigt med hænderne i cirka 10 minutter til en smidig og glat dej. Hvis dejen bliver lidt for tør, tilsætter du lidt mere olie eller tager en smule vand på hænderne.

Lad dejen hvile en halv times tid, ælt den igennem igen og del den i 2 portioner. Rul først den ene portion ud på et meldækket bord med en kagerulle eller en speciel italiensk rullepind, strø lidt mel ud over rulle og bord en gang imellem. Dejen skal blive så tynd, at du kan se igennem.

Rul dejen sammen til en ‘roulade’ og skær strimler i cirka ½ cm tykkelse med en skarp kniv uden at presse for meget. Vikl dem ud og læg dem på et rent og tørt klæde.

Drys en lille smule mel over og vend lidt rundt i bunken. Rul den anden portion ud, rul og skær den ligesom den første. Drys igen en smule mel over og vend godt rundt i pastabunken. Sæt vand over med en spsk salt og smid pastaen i, når vandet spilkoger. Pastaen er kogt, når den stiger op til overfladen – det tager ikke mere end 3-4 minutter. Når pastaen er færdigkogt, hælder du den forsigtigt over i et dørslag. Ryst vandet af og tilsæt en klat smør eller lidt olivenolie og ryst rundt igen.

Du kan servere pastaen helt enkelt med friskrevet parmesan, en virkelig god extra jomfruolivenolie og godt med friskkværnet peber. Eller med gode hjemmelavede pestoer; fx med ramsløg og mandler, grønkål og valnødder eller tomatpesto – eller med en himmelsk kombination af gorgonzola og valnødder (opskrift nedenfor).

INFO
Hvis du har en pastamaskine stående i skabet, så er tiden inde til at finde den frem og lave pastaen på den.

Fettuccine al gorgonzola. Photo Malthe Ivarsson

Fettuccine al gorgonzola

En hjemmelavet fettuccine – vendt med en aldeles skøn sauce med gorgonzola, fløde og valnødder. Det er høj klasse! Faktisk kan du lave utallige underskønne pastaretter med din egen fettuccine; fx med en grøn eller rød pesto, med lidt sauterede friske svampe, med friske asparges eller blot med generøse mængder af din allerbedste extra jomfruolivenolie og lige så generøse mængder frisk­revet parmesan. Men tilbage til denne opskrift – den er med min hjemme­lavede valnødde­snaps! En grappa kan også bruges…

4 personer
Fettuccine, 1 portion (se ovenfor)
Gorgonzola, 200 g
Valnøddekerner, 100 g
Smør, 2 spsk
Sprut (valnøddesnaps, grappa eller brandy), 1 dl
Piskefløde, 2 dl
Purløg, ½ bdt
Parmesan, friskrevet
Flagesalt
Friskkværnet peber

Forbered den hjemmelavede fettuccine som beskrevet ovenfor.

Smelt smørret i en stor pande. Rist valnøddekernerne i panden i et minut eller to. Hæld sprutten i, pas på du ikke brænder hytten af! Skær gorgonzolaen i grove stykker, smid det i panden sammen med fløden – og rør det hele godt sammen. Lad osten smelte ved svag varme. Krydr med friskkværnet peber og lidt flagesalt (vær opmærksom på at gorgonzolaen salter en del).

Kog fettuccine i letsaltet vand. Hæld vandet fra (gem lidt) og vend fettuccinen rundt i panden. Tilsæt 3-4 spsk af pastavandet og rør godt rundt. Snit purløgene fint. Riv parmesanen fint.

Anret i 4 dybe tallerkner eller på et stort fad. Drys lidt parmesan og purløg over – og server straks med lidt friskkværnet peber på toppen.

Info
Hvis ikke du har fået lavet din egen fettuccine, må du ud for at finde frisk­lavet fettuccine eller tagliatelle. Lykkes det ikke, går den lækre kombination af gorgonzola, fløde og valnødder selvfølgelig også godt sammen med stort set alle tørrede pastatyper; fx spaghetti, linguine og penne.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *