Boller i karry

Boller i karry fra Camillos Køkken. Foto Malthe Ivarsson

Special corona-bliv-hjemme-service. I den kommende, svære tid, deler vi en række gode, nemme, lækre, livgivende, trøstende opskrifter fra Camillos verden – til glæde og til inspiration. Brug dem i aften, i morgen, til weekenden – hvis du har mulighed for det så lav en ekstra portion til naboen! Stay home, stay healthy!

#

Fra Kogebogen “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“.

Oppe i Nordjylland, hvor jeg stammer fra, spiste vi utroligt mange boller i karry. I vores familie havde vi den lille særhed (mente mange), at vi spiste hindbærsyltetøj til. Masser af boller i karry, kogte ris og så hindbær. Det var en kombination, der kunne skabe ro og god stemning ved aftensbordet. Her er min version af den skønne ret, ikke så meget hokus pokus eller manerer, bare ski’ god mad. Til hverdag – og til aftener med gode venner omkring bordet.

4-6 personer
Fars til kødboller
Grise- og kalvekød, hakket, 500 g
Løg, 1 stk
Æg, 1 stk
Mel, 1 spsk
Mælk, 1 dl
Korianderfrø, 1 tsk
Spidskommen, 1 tsk
Oregano, tørret, 2 tsk
Salt, 1 tsk
Friskkværnet peber, ca. 1 tsk

Kogelage
Vand, ca. 2 ltr
Groft salt, 1 spsk
Løg, 1 stk
Peberkorn, ca. 10 stk
Laurbærblade, 2-3 stk
Æbleeddike, 1 spsk

Karrysovs
Løg, 1 stort
Æbler, 2 stk (fx Ingrid Marie, Elstar, Cox Orange eller Belle de Boskoop)
Karry, 3-4 spsk
Smør, 2 spsk
Extra jomfruolivenolie, 1 spsk
Mel, 2 spsk
Suppe (fra kogelagen), 6-7 dl
Piskefløde, 1-2 dl

Hindbærsyltetøj, 1 godt glas – eller lav gerne din egen hindbærkompot; kog ganske kort friske hindbær sammen med lidt sukker, smag til med lidt citronsaft

#

Start med at blande farsen til kødbollerne. Hak løget meget fint (eller riv det på et rivejern), knus spidskommen, korianderfrø og oregano let sammen i en morter. Bland løg og krydderier sammen med det hakkede kød og de øvrige ingredienser til farsen i en stor skål, rør det godt og grundigt sammen. Lad gerne farsen hvile i en halv time eller mere i køleskab.

Sæt en kogelage over: Skær løget i grove stykker og læg det i en gryde med vandet, kog op sammen med salt, peberkorn, laurbærblade og æbleeddike.

Tag farsen ud af køleskabet og form kødboller med hjælp af en spiseske og din håndflade. Læg kødbollerne forsigtigt i den kogende lage, og lad dem koge ved svag varme i 7-8 minutter.

Imens forbereder du karrysovsen; snitter et løg fint, skræller æblerne og skærer dem i tern. Varm smør og olie op i en tykbundet gryde og svits løget i gryden sammen med karry i cirka 5 minutter. Tilsæt æbleternene og lad dem svitse med et par minutter. Drys melet over og rør godt rundt i gryden.

Når kødbollerne er færdige, fisker du dem op af vandet. Sætter dem til side og holder dem varme. Kog lagen lidt ind i 2-3 minutter og hæld den gennem en sigte.

Hæld 6-7 dl af lagen i sovsen, lidt ad gangen og rør godt rundt undervejs. Melet, du rørte i, medvirker til at sovsen får en god, lidt tyktflydende konsistens. Hæld fløden i sammen med kødbollerne og varm sovsen godt igennem i et par minutter. Smag til, måske skal den have lidt mere salt eller peber.

Server med ris – og selvfølgelig med en krukke hindbærsyltetøj på ­bordet.

Tips

Hvis du skulle ønske et lidt moderne tilsnit over dine boller i karry, kan du tilsætte helt fintsnittede gulerødder og små æbletern til allersidst i karry­sovsen.

Jeg elsker ris! Koger dem sådan her (4 personer): Varm lidt olie i en lille, tykbundet gryde, svits 3 dl basmati- eller jasminris heri ganske kort. Hæld 4½ dl varm grønsagsbouillon (eller vand) og lidt salt ved. Rør godt rundt. Når det koger, skruer du ned på helt svag varme, lægger låg på og koger risene i 10 minutter. Tag gryden af varmen og lad risene hvile under låg i yderligere cirka 10 minutter. Rør rundt med en gaffel og voila; nu har du fine, lækre ris. Hvis du ønsker farve og mere smag, så svits lidt karry og gurkemeje med fra starten.

Opskrift fra “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *