Film & dinner

Torsdag 8. august kl. 18:00 har vi et helt specielt arrangement; vi viser filmen “Verdensdamen“ om Else Marie Bukdahl, serverer velkomstdrink og snack inden filmen – og en tre-retters dinner efter filmen.

Det er også en særlig nordjysk begivenhed i Camillos Sommerkøkken på Tversted Skole idet verdensdamen, Else Marie Bukdahl vil være næsten på hjemmebane – hun bor nemlig i Tversted om sommeren. Bukdahl vil sammen med filmens instruktør Torben Glarbo svare på spørgsmål efter filmen. Filmen havde premiere i foråret – vi er glade for at kunne vise ‘Verdensdamen’ for første gang i Jylland.

VERDENSDAMEN handler om hovedpersonens liv og virke, ikke mindst hendes mangeårige centrale placering på den danske kunstscene. I filmen mødes hun med de største danske billedkunstnere i vor tid.

Else Marie Bukdahl

PROGRAM:
kl. 18.00 Drink og snacks
kl. 18.30 Filmforevisning i gymnastiksalen
kl. 19.30 Spørgsmål & svar
kl. 20.00 Middag i Camillos Sommerkøkken

BILLET 1: Film, snacks og velkomstdrink før filmen kr. 100,-
BILLET 2: Film, snacks og velkomstdrink før filmen og tre retters middag kr 325,-
Vin, øl og vand købes i baren.

BILLETTER SKAL RESERVERES PÅ FORHÅND:
Camillos Sommerkøkken, camillo@camilloskitchen.com, tlf. 40636899
Tversted Skole, Skolevej 11, 9881 Bindslev

Instruktør Torben Glarbo

VERDENDAMEN Else Marie Bukdahl er produceret af: I den grønne skov og FILMFORSYNINGEN, Danmark 2019

Om Else Marie Bukdahl, fra filmens pressemeddelelse:
“Belæst, berejst og begejstret. Det er blot nogle få af de adjektiver man kan sætte på dr.phil. Else Marie Bukdahl f. 1937. Hun er mag. art i litteraturhistorie med tillægsstudier i kunsthistorie, og blev i 1980 dr. phil. på en disputats om fritænkeren og filosoffen Denis Diderots kunstkritik. Kort efter blev hun medlem af den lærde professorgruppe i Sorbonne i Paris, der udgiver Diderots samlede værker. Hun har således været banebrydende for, hvordan en af oplysningstidens fornemmeste repræsentanter bygger bro til modernitetens og senmodernitetens kunstforståelse.
Hendes lange liv og virke har også på andre måder sat sig betydelige spor i dansk og international kunsthistorie og humanistisk videnskab. Torben Glarbos portrætfilm om hende koncentrerer sig mest om nutiden og perioden som rektor for Det kongelige danske Kunstakademis Billedskoler og det betydelige aftryk hendes tyve år i stolen (1985-2005) efterlader sig i dansk kunstliv. Allerede fra sin barndom havde Else Marie Bukdahl været i dialog med de billedkunstnere, der kom i hendes barndomshjem, hvor der var højt til loftet. På Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunskoler mødte hun fremtrædende kunstnere og samtalepartnere som Bjørn Nørgaard, Hein Heinsen og Per Bak Jensen, der på hver deres måde har været en del af den verden, Else Marie Bukdahl har udforsket og udvidet. I løbet af hendes rektorperiode udviklede Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler sig fra en primært national institution til et internationalt orienteret og forbundet akademi. Toneangivende filosoffer fra nær og fjern leverede brændstoffet – inviteret af Else Marie Bukdahl og hendes hendes kolleger – og en ny generation af globalt forankrede kunstnere som Olafur Eliasson, Tal R, Kirstine Roepstorff og andre fandt både med- og modspil, der kunne gøre dem i stand til at bryde igennem på den store scene. På Else Marie Bukdahls vagt bevægede Akademiet sig fra at være en national kunstskole til et internationalt kunstmiljø, der rækker ind i det 21. århundrede og inspirerer en ny generation til at tænke stort. I sin høje alder er hun still going strong som adjungeret professor ved AUC og en efterspurgt foredragsholder i f.eks. Florida, hvor filmholdet for nylig var med hende. Af og til er myten om et menneskes betydning stærkere end mennesket selv. Men i Else Marie Bukdahls tilfælde kan betydningen af, hvordan hun har sparket døre ind og skaffet midler i kunstens tjeneste, slet ikke overvurderes. Hun er ikke kunstner, men en mere kreativ og visionær ven kunne kunstnerne ikke ønske sig. Hun fortjener et portræt.

Torben Glarbo filminstruktør
Filmfotograf, instruktør, dokumentarist, født 1949. I filmbranchen siden 1966-69 som fotografelev på Minerva Film. Filmfotograf for Jørgen Roos 1970-80 og på en lang række kort- og dokumentarfilm. Fra 1986 fast fotograf for Bent Christensen på hans spillefilms- og TV-produktioner. Debut som dokumentarfilminstruktør 1982 med portrættet Sonja Ferlov Mancoba, der i foråret 2019 vises for fulde huse på Statens Museum for Kunst. Har ofte kredset om billedkunst og kunstnere i sine film, f.eks. om danseren Tim Ruston og hans bemærkelsesværdige dansekompagni i filmen Decoding (2010) eller digterportrættet Pennens Filosof (2015) om digteren og forfatteren Peter Poulsen. I 1999 skabte Torben Glarbo Sorg og Glæde, der gav genlyd verden over p.g.a. sin gribende skildring af de klassiske musikere, der blev ved med at mødes og spille deres musik i et Sarajevo med snigskytter på tagene. I The Magic Voice of Grassland handler det om den eksotiske og maleriske tibetanske strubesang. Dokumentaristen Torben Glarbo har også lavet en seks afsnit stor fortælling om dansk dokumentarfilm, som han selv er rundet af: Historien bag Kameraet (2006), der bl.a. handler om hans læremester Jørgen Roos’ smittende fascination af det dokumentariske udtryk. Har tillige illustreret en række kunstbøger med sine fotografier, bl.a Lise Roos’ bog Eline, historien om en fødsel, Skrøbelighedens Magi af billedhuggeren Vibeke Glarbo og Skildpadde-Arkivet af Pernille Kløvedal Helweg.



2 responses to “Film & dinner”

  1. Dorte Reinholdt says:

    Jeg vil gerne tilmelde mig denne aften 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *