Hvorfor er måltidet vigtigt? Julekonkurrence

Julekonkurrence: Vind en kogebog eller en mulepose fra Camillos Køkken

Vi spurgte på facebook og instagram: “Vi vil gerne høre din stemme og din mening!
Fortæl os, hvorfor du synes vi skal tale sammen omkring spisebordet – og hvad er det, vi skal tale sammen om? Fortæl os, hvorfor du synes at måltidet er vigtigt. Gør det kort, gør det langt, gør det med ærlighed, med fynd og klem – og med hjertet. Med slåfejl, store ord og helst ikke med store bogstaver.

Gør det inden torsdag 20. december kl. 15.00 – så vælger vi fire vindere blandt de bedste, sjoveste, vigtigste og de mest inspirerende – og forærer vores kogebog eller totebag til de fire vi udvælger. Vi sender gaverne afsted asap. Hvis ikke de når frem til juleaften, så er de der til nytårsaften. Vinderne offentliggøres fredag 21. december kl. 9.00.”


Tusind tak for jeres bidrag! Dejligt at høre stemmerne ‘derude fra’. Skønt med meget fokus på at bringe folk sammen om bordet, og omkring at give noget videre til børnene, den næste generation og naboer og venner.

Vi gik i gang med at udvælge, hvem der skulle belønnes med en kogebog og hvem der skulle belønnes med en mulepose. Alle gjorde sig på den ene eller anden måde fortjent til at modtage (og bruge) kogebogen, men vi måtte vælge…. og det gjorde vi så:

Og vinderne er… Kogebøgerne gik til Marie og My. Marie for at beskrive familiens aftensmad så levende, sjovt og realistisk – og for sætningen: “karbonader minder mig om mormor“, vi er fuldstændig enige i at mad er minder, vi husker gennem den mad vi spiser, gennem de retter vi får serveret eller de fantastiske retter vi selv laver i køkkenet. My fordi hun nu har lovet at lave mad til sine naboer, og også fordi hun påpeger at når man spiser sammen, så udvikler man sig sammen og lærer noget om hinanden.  Muleposerne går til Mogens og Cathrine. Mogens fordi han formåede at bringe det ædle spil fodbold ind i konkurrencen, og vække minder fra vidunderlige lørdage omkring tipsfodbold – muleposen er også yderst velegnet til at bære 11 øl til fodboldholdet + én til 12.-manden. Cathrine fordi hun så kort og præcist formulerer at vi skal “tale om det der gør en glad og bare være sammen og se hinanden“.

Her er et udvalg af de svar vi fik:

Anja skriver: Bare være sammen om måltidet og snak om hvad hjertet er fyldt med.

Emily skriver bl.a: det er vigtigt at tale sammen mens vi spiser, men også mens vi laver mad. Når man taler mens man laver mad, kan man inspirere hinanden og få nye ideer. Mad samler folk og det skal vi holde fast i. Der findes både fællesspisninger, folkekøkken og utallige andre muligheder for at tale sammen mens vi spiser – måltidet er en pause i den travle hverdag.

Ann skriver: Jeg er fuldstændig ligeglad med om folk taler sammen, men jeg er taknemmelig over at få noget at spise, for jeg kan ikke lave mad.

Pia skriver: Vi SKAL tale sammen, ellers stopper alt udvikling. God mad får os i alt fald i gang med tale og så kan alt ske med en samtale. Hvis jeg vinder vil jeg forære min søster bogen. Har den selv og ligeså mine børn. Glædelig jul.

Marie-Louise skriver bl.a: Jeg taler med mine børn og synes det er super hyggeligt fx at lave mad sammen med dem. Jeg elsker at se deres nysgerrighed på forskellige smage og deres fantasi og ønsker jeg selv havde bevaret lidt af det. Jeg vil bruge bogen til inspiration i køkkenet men også i fotostudiet.

Jane skriver: Vi taler om mangt og meget eller ingenting. Vi sidder længe om bordet og hygger. Vi har de sidste 14 dage lavet mad efter din kogebog …… og der er blevet mere at tale om. Min datter skal have din bog hvis jeg vinder – resten af familien har den.

Mogens formår at bringe fodbold ind i konkurrencen: altså hvis samtalen går lidt i stå synes jeg altid jeg har succes med at bringe Tipsfodbold og den legendariske kamp mellem Stoke (min klub) og Leeds fra 1974 på banen .. Stoke bagud 0-2, efter et af de mest uetiske mål af Billy Bremner, der skyder et frispark selv om ingen er klar .. men så tager fanden ved Potters og kommer tilbage og vinder på et skønt 3-bande-carmabole-hovedstødsmål .. ja, man bliver helt sulten og får lyst til at dykke ned i Camillos kogebog efter sådan en kamp 🙂
(og sender tilmed et link til sejrsmålet: https://www.youtube.com/watch?v=k-OPDE7BG7o )

Marie beskriver: Aftensmad i vores familie.. Jeg er mega sulten, hvad skal vi ha, viser hvor løs rokketanden er blevet, beder om at vente på tur, griner af noget en sagde i skolen, vil du være sød at hente rivejernet til osten, hvad er 8×4, husk man bliver stærk af stærk mad, der er kun ti dage til jul, hvordan siger man “be om mælken” på engelsk, er der dessert i dag, hvad har du lavet i klubben, karbonader minder mig om mormor, kan flyvefisk flyve, husk at sætte i opvaskeren, tak for mad.

Dannelse, opdragelse, fællesskab, indsigt, hygge og sansningen af duft, udseende, smag og konsistens.

My skriver bl.a: Fordøjelsen starter i munden allerede når der begynder at dufte af de svitsede løg og krydderier der varmes på stegepanden, og empati udvikles bag pandelappen når mennesker er fælles om noget, ligesom madlavning for eksempel og når man spiser sammen udvikler man sig sammen eller i det mindste, så lærer man noget om hinanden …

Inga skriver kort og fyndigt: Vi kan tale om madens gode grundstoffer, smag, krydderier, indkøbssteder

Cathrine skriver: Tale om det der gør en glad og bare være sammen og se hinanden.

Kirsten skriver: vi skal tale om dagens oplevelser for hver familiemedlem og hvad der ellers rører sig i vort samfund-landet-verden

Torhild skriver (på norsk): Uansett meninger, fortellinger og historier ….. vi alle deler med hverandre, er et måltid: skapt fra hjertet – og 2 ord (som er viktig for meg i mitt liv ): inkludering og nærhet.

Møller Ped skriver: Det er da SUPER HYGGELIGT at sidde omkring spisebordet, og udveksle oplevelser og holdninger med hinanden. Jo ældre vi bliver, jo sjældnere ser vi hinanden pga de daglige gøremål, som får vores liv til at hænge sammen,-
Så NÅR vi så mødes, er det SKØNT at hygge sig med god mad i familiens skød.

Tobias skriver: Vi skal tale om det, vi tænker på, mens vi tygger – synergi!

Mette skriver: Måltidet er fællesskab – sanselighed og nydelse. I godt selskab med andre madelskere er det let at tale om mad – og de forskellige råvarer vi bruger, samt hvordan vi tilbereder ‘det gode måltid’, som jo i sandhedens natur er den største kærlighedserklæring vi kan give til hinanden.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *