Rødbederisotto

Dramatik og velsmag for alle pengene. En herlig kombination med de bagte, let sødlige rødbeder og de små rødbedetern, der stadig har lidt bid. Meget lækkert til en hverdagsaften – og med et lille, stykke dampet torsk på toppen er det virkelig lækkert til en festaften.

4 personer
Risottoris, 300 g
Hønse- eller grøntsagsfond, ca. 1 ltr
Rødbeder, ca. et ½ kilo
Timian, 4-5 kviste
Extra jomfruolivenolie, 2+3 spsk
Skalotteløg, 3 stk
Hvidløg, 2 fed
Noilly Prat (fransk vermouth) eller tør hvidvin, 1 dl
Friskrevet parmesan, 3-4 spsk
Smør, 25-40 g
Flagesalt
Friskkværnet peber

Opvarm ovnen til 180 grader varmluft. Vask rødbederne, skræl dem hvis skallen er grov. Skær den ene halvdel af rødbederne i stave eller i tynde skiver. Læg dem i et ildfast fad og vend dem med 2 spsk olie, et par timiankviste og drys med salt og peber. Bag dem i en halv time.
Opvarm fonden i en gryde og hold den varm.

Skær den anden halvdel af rødbederne i fine, små tern. Hak løg og hvidløg meget fint. Varm 3 spsk olien op i en tykbundet gryde eller pande med høje kanter, svits løg og de små rødbedetern heri i 3-4 minutter. Tilsæt hvidløg og derefter risene.

Skru lidt ned for varmen, rør konstant i gryden, indtil risene er halvgennemsigtige efter et par minutter, tilsæt så vermouth eller vin og rør stadig rundt. Når vermouthen er kogt ind i risene, hælder du første suppeskefuld fond i og lidt salt. Risene skal koge hele vejen igennem, men ikke for kraftigt. Når den første fond er absorberet, hælder du mere på, og rører stadig stort set konstant i gryden. Sådan bliver du ved; fond og lidt salt. Smag på risene af og til og tjek, om der mangler salt, eller om du skal holde lidt igen.

Det hele tager cirka 18-20 minutter. Tjek om der er bid i risene. Risottoen må ikke være tung og fast, den skal være lind, let-flydende. Hvis du kommer i bekneb for fond, må du spæde til med kogende vand eller bouillon.

Riv parmesan. Tag gryden af varmen, tilsæt den kolde smør, parmesan og de bagte rødbeder, gem lidt til pynt – og du må gerne tilsætte en sidste skefuld fond, så har risottoen den rette konsistens, når den har hvilet og samlet sig lidt. Rør grundigt rundt og lad risottoen hvile under låg i 2-3 minutter. Server straks i 4 dybe tallerkner med lidt bagte rødbeder og en enkelt, lille timiankvist ovenpå – en kold, fed hvidvin eller et køligt glas rødvin vil passe eminent til.

Tip: Hvis du vil have endnu mere dramatik og en endnu mere rød risotto, kan du erstatte halvdelen af fonden med rødbedesaft, hvis du har en saftpresser, kan du nemt lave den selv.

Rødbederisotto. Photo Malthe Ivarsson.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *