Tal sammen!

Tal sammen! Essay fra “Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“

“Mad, der får folk til at tale sammen. Camillos Køkken“ handler om alt det magiske, som et godt og veltilberedt måltid kan gøre for samtalen rundt om bordet. Ved at gøre sig umage og gøre en indsats med maden og måltidet, kan man få gang i samtaler, som gør en forskel; om livet, om døden, om kærligheden, om fremtiden, om nutiden, om det, der er vigtigt at få talt sammen om. Med venner, med kæresten, med familien, med børnene og med dem, vi kun lige har mødt.

Det er en bog om madoplevelser og -glæder. Om mad og råvarer. Med masser af opskrifter. Fyldt med billeder og illustrationer – med essays og tekster om mad, om måltidet og det at spise sammen med nogen. Med masser af venlige og velmente råd og anbefalinger til at gøre det så godt, så lækkert, så indbydende – og så enkelt og overskueligt som overhovedet muligt.


Tal sammen!

Det lyder sikkert helt gammeldags, nærmest opdragende, men lige meget hvad, så tal sammen! Under madlavningen, hen over maden, efter at I har spist, og hvis det er meget vigtigt, så tal endda med mad i munden.

Tal, tal, tal! Sig noget, sig noget nyt, fortæl noget nyt, del noget nyt. Fortæl noget, du tror hænger sammen og noget, du ikke er sikker på overhovedet. Det er helt sikkert skønt og dejligt at tale om arbejde, projekter og turen til Bali og Toscana, men levn plads til også at tale om de umulige ønsker, om de store drømme og om noget af det, der er svært – også at tale om.

Selvfølgelig må vi også tale om maden, om hvor godt den smager, hvor lækkert det ser ud, man må selvfølgelig altid gerne rose kokken, i hvert fald i mit køkken. Vi må også gerne tale om detaljer, om gode råvarer og om spændende smagsnuancer. Og når det så er lige ved at blive for meget, så må vi også gerne diskret afbryde og lede samtalen et nyt sted hen. Spørge ind til gode, interessante emner, turde berøre noget, vi svagt fornemmer og gerne vil have frem i aftenlyset. Spørge, fordi vi er interesserede, spørge fordi vi bekymrer os om hinanden, som gode bekendte, som venner, som familie, som kærester.

Slip gaflen et øjeblik. Prøv at sige det du gerne vil sige, forsøg dig frem. Under forret, hovedret, over pasta eller salat. Til hverdag og til festlige sammenkomster. Stol på, at hvis du risikerer noget og bevæger dig ud på det dybe vand, så lytter dine venner og din familie også til dig. De dropper facaden, de dropper de gængse konventioner og vaner, de lytter. Sikkert først med en let forundring, måske sidder de også en lille smule uroligt på stolen, men hurtigt lytter de med interesse og helt sikkert også med øget respekt for dig. De vil sætte stor pris på din ærlighed og dit mod.

Der er måske noget, du har tænkt over længe, du gerne vil fortælle, gerne vil have andres reaktioner på, noget du ikke har vidst, hvordan du skulle sætte sammen, ord for ord, sætning for sætning. Nu drister du dig derud, måske er isen ikke usikker…

Køkkenet og spisebordet er fantastiske rammer for gode samtaler. Du, dine venner og familie bliver sekunderet af dufte, af smage, af farver, af behov, der bliver stillet, af køkkenets umiddelbare og uhøjtidelige stemning og af spisebordets samlende evne. Hvis du har noget på hjerte, så sæt et stort fad crostini, grillede muslinger, en stor skål spaghetti med hvidløg og olie, husets bedste gryderet eller lige netop din helt egen yndlingsret på bordet – og lad magien opstå, lad samtalen folde sig ud.

Held og lykke!
CamilloLeave a Reply

Your email address will not be published.